Mikrokrediti – sve neophodne informacije na jednom mjestu

mikrokrediti

Savremeni finansijski sektor odavno u ponudi ima mikrokredite. U pitanju su kratkoročne pozajmice sa rokom dospjeća do godine dana, gdje se uglavnom kreditira građanstvo sa nižim novčanim iznosima. Možda se pitate u kojim situacijama je dobro podići mikrokredit, te na koji način sve funkcioniše?

apliciraj

Ukoliko vam je potrebno brzo rješenje za sve finansijske probleme, a nemate vremena da čekate u dugim redovima u bankarskim poslovnicama i da gubite vrijeme na obimnu i komplikovanu proceduru – mikrokrediti su savršeno rješenje! Od sada svaki nepredviđeni trošak možete riješiti brzom i jednostavnom online aplikacijom, te na taj način doći do novca koji vam je potreban.

Da biste aplicirali za mikrokredit, potrebno je da posjetite webstranicu finansijske kompanije (banke, mikrokreditne organizacije) koja nudi mikrokredite. Sljedeći korak jeste da ispunite prazna polja online aplikacije, a softver će u realnom vremenu obraditi vaš zahtjev. Nakon što tim finansijske institucije provjeri vjerodostojnost vaše aplikacije, bićete kontaktirati da dostavite određenu dokumentaciju – najčešće su u pitanju fotografije dokumenata koje se šalju putem Whatsappa, Vibera ili elektronske pošte. Na taj način nećete gubiti vrijeme na fizičko dostavljanje dokumenata, te ćete kompletan proces aplikacije za mikrokredit završiti online.

Ono što slijedi jeste podizanje novca sa tekućeg računa, a to je moguće odmah po odobrenju mikrokredita. Nakon dostavljene dokumentacije, mikrokredit će vam biti odobren, te odmah nakon toga možete podići željeni iznos novca.

Ukoliko vam ipak nije najjasnije kako mikrokrediti funkcionišu, ovaj tekst će vam razjasniti sve nedoumice.

Kako mogu aplicirati za mikrokredite?

Aplikacija za mikrokredite je veoma jednostavna i sastoji se samo iz nekoliko koraka. Ono što vam je potrebno za aplikaciju za mikrokredite su mobilni telefon i računar, a zahtjev možete podnijeti iz udobnosti svoga doma u samo nekoliko minuta. Kako?

1. Ispunite aplikaciju

Da biste ispunili aplikaciju za mikrokredit, potrebno je da posjetite web stranicu mikrokreditne organizacije. Proces aplikacije traje samo nekoliko minuta i sve što je potrebno da uradite jeste da ispunite prazna polja.

2. Odaberete željeni iznos i period otplate

Zahvaljujući kreditnom kalkulatoru možete sami izabrati željeni iznos i period otplate mikrokredita, maksimalno do godinu dana.

3. Dostavite neophodnu dokumentaciju

Kompletan proces mikrokredita će se odvijati online, stoga dokumentaciju treba da pošaljete putem elektronske pošte, Whatsappa ili Vibera.

4. Sačekate odobrenje tima

Nakon što tim pregleda dostavljenu dokumentaciju i provjeri da li ispunjavate uslove, odmah možete podići novac.

5. Podignete novac sa vašeg tekućeg računa

Nakon obavještenja putem telefona ili elektronske pošte, odmah možete podići novac sa vašeg tekućeg računa.

Ko može da aplicira za mikrokredite u BiH?

Ukoliko ste zainteresovani za mikrokredite, možete za njih aplicirati ako ste:

  • Punoljetni građanin starosne dobi između 18 i 70 godina.
  • Zaposleni ili penzioner.
  • Posjedujete mobilni telefon i računar.

S obzirom na to da većina građana BiH spada u ovu kategoriju, mikrokrediti su brzo dostupni svima kojima su potrebni.

Koja dokumentacija je potrebna za mikrokredite?

Za mikrokredite je potrebna minimalna dokumentacija: lična karta ili pasoš, platna lista ili ček od penzije i potvrda o prebivalištu. Zaboravite na dugu i obimnu papirologiju, te čekanje u redovima u bankarskim poslovnicama. Aplicirajte za mikrokredite putem interneta već danas i riješite svoje finansijske probleme.

Da li je potreban žirant za mikrokredit?

Ne. Za mikrokredite nije potreban žirant, garancija, hipoteka ili zalog. Ne morate tražiti usluge od rodbine ili prijatelja, članova porodice ako vam je hitno potreban novac. Bez bilo kakvih komplikacija možete online aplicirati za mikrokredit i na najlakši mogući način doći do željenog novca.

Fleksibilnost mikrokredita

Najbolja stvar kod mikrokredita je to što sami možete izabrati period otplate i željeni iznos. U pitanju su uglavnom niži novčani iznosi od nekoliko stotina do nekoliko hiljada konvertibilnih maraka, koje možete zadužiti i vratiti sa rokom vraćanja od minimalno nekoliko mjeseci do maksimalno godinu dana. Generalno, sve mikrokredite karakterišu:

Brza isplata

Ne morate čekati, već možete podići novac sa tekućeg računa odmah po odobrenju.

Brza aplikacija

Samo nekoliko minuta je potrebno da biste aplicirali za željeni iznos.

Brzo odobrenje

Ukoliko ispunjavate uslove, mikrokredit možete podići čim dobijete odobrenje putem telefona, SMS-a ili elektronske pošte.

Uskladite novčane prilive i odlive

Kako biste najadekvatnije upravljali vašim budžetom, uskladite novčane prilive i odlive. U suštini, ono što je potrebno da uradite jeste da izaberete pažljivo period otplate, tako da zaista možete da platite mjesečnu ratu. Pažljivo izaberite period otplate kako biste mogli isplaćujete vašu mjesečnu ratu. Izaberite ono što najviše odgovarama potrebama vašeg kućnog budžeta, a kreditni kalkulator će vam transparetntno obračunati koliko novca tačno treba da izdvojite na mjesečnom nivou.

Šta ako ne možete vratiti kredit na vrijeme?

Nepredviđene situacije i troškovi dešavaju se svaki dan. U slučaju ako ne možete da vratite mikrokredit na vrijeme, potrebno je da kontaktirate ljubazno osoblje mikrokreditne organizacije koji će vam ponuditi dodatne opcije i reprogram duga. Na taj način ćete najbolje doći do rješenja, važno je da budete iskreni i realni prema sopstvenim novčanim mogućnostima kako bismo došli do adekvatnog rješenja na vrijeme.

Koliko dugo traje proces odobrenja mikrokredita?

Ukoliko aplicirate za mikrokredite online, proces odobrenja traje veoma brzo i može biti samo 15 minuta. Sve što je potrebno da uradite jeste da ispunite aplikaciju online, a proces odobrenja zavisi samo u odnosu na to u kojoj mikrokreditnoj organizaciji ste aplicirali. Nekima je potrebno ne više od 15 minuta, dok je drugima potrebno nekoliko dana. Mikrokrediti su brzi krediti, stoga proces odobrenja u svakom slučaju ne bi trebalo da traje dugo.

Da li su mikrokrediti sigurni?

Mikrokrediti su kratkoročni online krediti, za koje je moguće aplicirati putem interneta, stoga se takođe nazivaju i brzi krediti online. Sasvim je očekivano da se zainteresovani klijenti plaše za sigurnost svojih podataka, ali nema razloga za brigu. Kompletan proces aplikacije za mikrokredite je u potpunosti siguran, te u skladu sa standardima zaštite na globalnim finansijskim tržištima. Vaši podaci koje unesete tokom aplikacije biće tretirani sa visokom dozom povjerljivosti, tako da ne morate da brinete o tome da li će biti zloupotrijebljeni na bilo koji način.

Koji su benefiti mikrokredita?

Mikrokrediti imaju brojne benefite, koje su zadovoljni klijenti mikrokreditnih organizacija iskusili iz prve ruke. Osnovni benefiti mikrokredita su:

·      Velika dostupnost

·      Fleksibilnost

·      Brzo odobrenje

·      Bez čekanja u redu

·      Bez obimne papirologije

·      Bez procedure

Osnovni benefit mikrokredite jeste što štedi vaše dragocijeno vrijeme, a ukoliko mikrokreditna organizacija raspolaže sa dovoljno finansijskog kapitala, vaše potrebe za novcem će u svakom trenutku biti zadovoljene.

Da li su mikrokrediti isto što i SMS krediti?

Jeste, u pitanju su sinonimi koje finansijske organizacije koriste – bez obzira na to da li su u pitanju SMS krediti, brzi krediti online ili mini krediti online – to su kratkoročne pozajmice novca sa rokom vraćanja maksimalno do godine dana koje karakteriše brza dostupnost, aplikacija preko interneta, te izuzetno velika fleksibilnost.

Da li mogu da dobijem mikrokredit ako sam zadužen kod druge banke?

Naravno. Naš tim ne provjerava vaša trenutna zaduženja kod drugih banaka, ali ono što se zaista provjerava jeste da li ste krivično gonjeni zbog neplaćanja potraživanja. Ovo se radi u registru Centralne banke Bosne i Hercegovine, i u pitanju je rutinska provjera. Prilikom provjere aplikacije za mikrokredit, te u slučaju odobravanja uzima se u obzir kreditni bonitet klijenta.

Šta je kreditni bonitet?

mikrokrediti u bosni

Kreditni bonitet je složen finansijski indikator koji govori o tome da li ste u stanju da vratite željeni kredit. Sve banke koje kreditiraju građanstvo, kao i mikrokreditne organizacije, uzimaju u obzir ovaj složeni indikator kako bi procijenile rizik i donijele pravu odluku. U ovaj indikator ulaz mnoge varijable, a takođe ga banke uzimaju i kada daju kredite preduzećima.

Da li postoje dodatni troškovi za administraciju tokom apliciranja za mikrokredit?

Prilikom apliciranja za mikrokredit, ne postoje nikakvi dodatni troškovi. Transparentni kreditni kalkulator tačno prikazuje šta sve treba da platite, tako da ne morate da brinete o tome da li će se kamata iznenadno promijeniti ili iznos rate. Kreditni kalkulator prikazuje:

·      Broj rata

Ovo varira u odnosu na to koliki period otplate ste odredili.

·      Kamata

Minimalna fluktuacija kamate kod mikrokredita je +/- par procentnih poena.

·      EKS – Efektivna kamatna stopa

Nominalna kamatna stopa koja je iskazana godišnje, ovdje je preračunata u odnosu na period koji ćete platiti.

·      Naknada za obradu kredita

Administrativni troškovi uobičajeni za sve kreditne transakcije.

·      Ukupno za otplatu

Svaki mjesec treba da platite iznos koji vam je određen u ukupno za otplatu.

Da li mogu da otplatim mikrokredit prije dogovorenog roka?

Naravno! Ukoliko ste u finansijskoj mogućnosti, možete otplatiti mikrokredit čak i prije dogovorenog roka, a u tom slučaju finansijska organizacija odnosno mikrokreditna organizacija vam je dužan da isplati kamatu za bonifikaciju. Budući da je kod plasiranja kredita izuzetno važna vremenska dimenzija novca, ukoliko otplatite mikrokredit prije dogovorenog roka, sam novac će imati veću vrijednost, te zbog toga će vam mikrokreditna organizacija isplatiti kamatu za bonifikaciju. Ove kamate su uglavnom u iznosu od nekoliko konvertibilnih maraka, ukoliko su u pitanju kraći periodi plaćanja.

Zašto se mikrokrediti nude online?

Mikrokrediti se nude online zato što štede vaše vrijeme. Umjesto čekanja u dugačkim redovima u bankarskim poslovnicama, ispunjavajući obimnu dokumentaciju, za mikrokredite kod mikrokreditnih organizacija možete aplicirati u samo nekoliko minuta i to iz udobnosti doma. Od aplikacije za mikrokredit pa do isplate na vaš tekući račun može proći samo 15 minuta. Nakon odobrenja tima, možete odmah podići gotovinu.

Koja dokumentacija je potrebna za odobrenje mikrokredita?

Ukoliko želite da aplicirate za mikrokredite, neophodno je da imate ovu dokumentaciju:

·      Pasoš ili lična karta

·      Potvrda o prebivalištu

·      Platna lista ili ček od penzije.

Za dodatna pitanja kao što su da li je pri dostavljanju platne liste potrebno imati ugovor o radu na neodređeno, pozovite korisnički centar mikrokreditne organizacije, ljubazni radnici će rado odgovoriti na sva vaša pitanja.

Da li mogu ponovo aplicirati za mikrokredit?

Naravno! Nakon što isplatite posljednju mjesečnu ratu mikrokredita, odmah možete aplicirati za novi. Nema nikakvih ograničenja u broju aplikacije, a svi vaši podaci se čuvaju na sigurnom u našoj bazi podataka. Baza podataka o prethodnim mikrokreditima nam koristi kako bismo održavali strukturu finansijskog kapitala na optimalnom nivou, te u svakom mogućem trenutku odgovorili na vaše zahtjeve za novcem.

Već sam aplicirao za mikrokredit, a sada ste me odbili. Zašto ste to uradili?

Kao što smo već spomenuli, prilikom procjene zainteresovanih klijenata, uzimamo u obzir kreditni bonitet. To je složen indikator koji govori o tome da li ćete biti u mogućnosti da isplatite mikrokredit. Ukoliko vaš kreditni bonitet, odnosno rejting nije na visokom nivou, postoji mogućnost da odbijemo vašu aplikaciju za mikrokredit. Ono što vam možemo savjetovati jeste da plaćate mjesečne rate uredno na dogovoreni datum, kako bi vaš kreditni rejting bio na visokom nivou.

Moram li istaći za koju namjenu želim da dignem mikrokredit?

Ne. U pitanju je keš kredit sa kratkoročnim rokom vraćanja, tako da ne morate da ističete zbog kojeg razloga vam je potreban novac. Naš visoko profesionalni tim neće vas nikada pitati o vašim finansijskim navikama i željama, stoga ne morate da brinete o tome. Mikrokrediti su nenamjenski krediti za koje možete aplicirati iz udobnosti svoga doma. U samoj aplikaciji nije naznačeno da morate pravdati namjenu korištenja mikrokredita, pa ne morate o tome brinuti.

Koje mikrokreditne organizacije nude mikrokredite u Bosni i Hercegovini?

Ukoliko želite da znate više o tome koje mikrokreditne organizacije nude mikroredite u BiH, na ovom websajtu imate sve neophodne informacije. Istraživanja Agencije za statistiku BiH govore u prilog tome da su kratkoročne pozajmice kao što su mikrokrediti sve popularniji prema građanima, a brojne mikrokreditne organizacije su takođe potvrdile povjerenje zadovoljnih klijenata.

Prema pomenutom istraživanju, preko 87% građana Bosne i Hercegovine je označilo mikrokreditiranje kao pozitivno iskustvo i sasvim normalan način finansiranja. Velika većina, preko 92% bi preporučila mikrokredite svima koji traže brzo rješenje za svoje finansijske probleme. Takođe, u istraživanjima Agencije za statistiku govori se o tome kako je struktura kratkoročnog rizičnog kapitala takođe pogodna za finansiranje start ap preduzeća, stoga su čak i ova preduzeća redovni korisnici ovakvog načina finansiranja.

Ukoliko želite da popravite automobil, kupite klima uređaj, uložite u dom renoviranjem kupatila ili kupovinom namještaja, mikrokrediti koji se nude online su rješenje za sve to. Umjesto dugoročnog čekanja i štednje, iskoristite mogućnost koju nude mikrokreditne organizacije, te priuštite sve što želite na najlakši mogući način.

Aplikacija iz udobnosti doma, brza isplata, te maksimalna fleksibilnost su samo neki od benefita mikrokredita koji vam mogu pomoći da ostvarite sve što želite. Iskoristite tu mogućnost i riješite svoje finansijske probleme već danas.