Brzi krediti – kompletan vodič i sve informacije na jednom mjestu

brzi krediti

Ukoliko se nađete u situaciji u kojoj vam je hitno potreban novac, te ne želite da čekate u dugačkim redovima u banci ispunjavajući papirologiju, brzi krediti su rješenje za vas. Brzi krediti su krediti koje omogućuju finansijske mikrokreditne organizacije, a sam naziv „brzi“ govori o tome da su veoma lako dostupni.

apliciraj

Za razliku od klasičnih nenamjenskih keš kredita u bankama, brzi krediti su uobičajeno nižeg iznosa i dostupni su na najbrži mogući način. Sve što je potrebno da uradite jeste da ispunite online aplikaciju, a iznos kredita vam bude isplaćen na vaš tekući račun. Ukoliko ste zainteresovani za brze kredite, na ovoj webstranici možete da pronađete sve potrebne informacije.

Šta su brzi krediti?

Kao što smo već spomenuli, brze kredite daju finansijske mikrokreditne organizacije i karakterišu ih sljedeće stvari:

Brza aplikacija

Ako želite da aplicirate za brzi kredit, sve što je potrebno da uradite jeste da ispunite aplikaciju online. Na webstranici mikrokreditne organizacije ili druge relevantne finansijske insitucije postojaće forma koju je potrebno ispuniti. Ispunite podatke i aplicirali ste za kredit.

Brzo odobrenje

Brzi krediti se izuzetno brzo odobravaju ukoliko ispunjavate uslove. Uobičajeni uslovi koje je potrebno ispuniti za odobrenje kredita jeste da ste zaposleni ili penzioner, odnosno da imate stalna mjesečna primanja, da ste punoljetni i da niste krivično gonjeni od strane drugih banaka zbog nevraćanja kredita.

Brza isplata

Od trenutka apliciranja za brzi kredit pa do trenutka isplate može proći samo 15 minuta. Odnosno, brzi kredit se isplaćuje odmah po odobrenju.

Kako mogu dobiti brzi kredit?

Za brzi kredit mogu aplicirati svi građani starosne dobi od 18 do 70 godina, koji su zaposleni ili penzioneri, odnosno imaju mjesečna primanja. Brzi kredit ćete dobiti na način da aplicirate online, dostavite potrebnu dokumentaciju koja će dokazati da ispunjavate uslove, i onda možete podići novac sa vašeg tekućeg računa.

Koja dokumentacija mi je potrebna za brzi kredit?

Mikrokreditne organizacije koje nude brze kredite uobičajeno traže sljedeću dokumentaciju

·      Lična karta ili pasoš

Ovo je uobičajena dokumentacija kojom se rutinski provjerava identitet klijenta.

·      Platna lista ili ček od penzije

Kako biste bili u finansijskoj mogućnosti da vraćate kredit, morate imati neku vrstu mjesečnih primanja, a ovi dokumenti će to potvrditi.

·      Potvrda o prebivalištu

Takođe rutinska provjera, uobičajena za većinu administrativnih procesa.

Ko ne može dobiti brzi kredit?

Svi zainteresovani klijenti koji ne ispunjavaju gore navedene uslove, ne mogu da dobiju brzi kredit. Takođe, ukoliko ste aplicirali i podigli brzi kredit, ne možete aplicirati za novi dok ne vratite stari.

Da li se može dogoditi da mi ne odobre brzi kredit?

Kada je u pitanju odobravanje kredita, za svakog zainteresovanog klijenta mikrokreditne organizacije provjeravaju finansijski bonitet. To je složen indikator koji pomaže prilikom disperzije rizika i govori o tome da li klijent može da vrati kredit. Ponekad finansijske insitucije na osnovu procjene finansijskog boniteta klijenta mogu donijeti odluku da ne odobre kredit, iako takav kandidat formalno ispunjava sve uslove. Ovdje se uzima u obzir i vaša kreditna istorija ukoliko ste podizali više kredita kod različitih instituacija, a želite ponovo da dignete brzi kredit.

Da li je za brzi kredit potrebna garancija, zalog ili žirant?

Ne, za brze kredite koji se odobravaju online nije potrebna nikakva garancija, zalog ili žirant. Sve što je potrebno da uradite jeste da ispunite online aplikaciju i odmah po odobrenju možete podići novac.

U čemu je razlika između brzih i mikro kredita?

Kada je u pitanju struktura finansijskog kapitala, brzi krediti, mikrokrediti i SMS krediti se odnose na isto – kratkoročni kapital sa rokom vraćanja do godine dana. U pitanju su sinonimi koje finansijske institucije koriste, a u stvari označavaju lako i brzo dostupne kredite sa nižim novčanim iznosom u poređenju sa dugoročnim kreditima.

Zašto se brzi krediti nazivaju i SMS kreditima?

Brzi krediti se nazivaju SMS kreditima zato što je za odobrenje brzih kredita neophodno posjedovanje mobilnog telefona. Putem mobilnog telefona ne samo da možete aplicirati za brzi kredit, nego i dobiti odobrenje od mikrokreditne organizacije u vidu SMS-a. Neke mikrokreditne organizacije će sa vama komunicirati putem Vibera ili Whatsappa, u zavisnosti od toga na koji način je organizovana komunikacija sa korisničkom podrškom. U svakom slučaju – radi dostupnosti, treba vam telefon.

Da li mogu da dobijem brzi kredit iako sam zadužen kod druge banke?

Naravno. Mikrokreditna organizacija ne gleda vaša trenutna zaduženja kod drugih banaka i možete dobiti brzi kredit ukoliko je vaša kreditna istorija uredna. Ovdje se takođe gleda finansijski bonitet klijenta, na način koji smo prethodno opisali.

Zašto se brzi krediti daju putem interneta?

brzi krediti u bih

Brzi krediti online se daju putem interneta zato što štede vaše dragocijeno vrijeme. Od trenutka aplikacije online pa sve do podizanja novca sa tekućeg računa, može da prođe 15 minuta. Brzi krediti online se odobravaju isti dan, a novac možete podići odmah po odobrenju.

Da li je proces aplikacije za brze kredite u potpunosti siguran?

Da. Mikrokreditne organizacije i druge finansijske institucije koje nude brze kredite online, imaju provjerene servise za aplikaciju koji ispunjavaju visoke standarde cyber zaštite. Ako je u pitanju provjerena finansijska organizacija, vaši podaci neće biti na bilo koji način zloupotrijebljeni.

Da li postoje dodatni troškovi za administraciju tokom apliciranja brzih kredita?

Ne. Prilikom apliciranja za brze kredite ne postoje dodatni ili skriveni troškovi. Kreditni kalkulator tačno prikazuje šta sve treba da platite, tako da ne morate da brinete o tome da li će se kamata iznenadno promijeniti ili iznos rate. Kreditni kalkulator prikazuje:

·      Broj rata

·      Kamata

·      EKS – Efektivna kamatna stopa

·      Naknada za obradu kredita

·      Ukupno za otplatu

Svaki mjesec treba da platite iznos koji vam je određen u ukupno za otplatu.

Na koliko rata mogu da dignem brzi kredit?

Kada su u pitanju brzi krediti, broj rata možete da izaberete do najviše 12, odnosno do godinu dana. Pogodnost kod brzih kredita je što su fleksibilni, tako da treba da odaberete broj rata tako da svaki mjesec zaista možete da isplatite ratu za brzi kredit. Uskladite svoje novčane prilive i odlive, te uz brze kredite priuštite sve što vam je potrebno. Uz malo savjesti o finansijskim navikama, to je veoma lako i moguće.

Koliki broj rata za brzi kredit preporučujete?

Ne postoji univerzalno pravilo za sve klijente – broj rata treba da odredite onako kako vama odgovara, tako da svaki mjesec zaista možete da isplatite ratu. Rata ne treba da bude previše visoka, kako biste se morali odricati previše stvari iz svakodnevice, ali ne treba ni da bude previše niska zato što će onda kamata biti viša.

Kolika je kamata kod brzih kredita?

kamata brzi krediti

Kamata kod plasiranja brzih kredita zavisi od toga u kojoj finansijskoj instituciji želite da podignete kredit. Budući da su u pitanju kratkoročne pozajmice koje se vraćaju do godine dana, kamata kod ovakvog tipa kredita je viša u poređenju sa stambenim ili hipotekarnim kreditima, zato što je novac potrebno vratiti u kraćem roku. Raspitajte se kakve su kamate kod različitih mikokreditnih organizacija, banaka i finansijskih institucija, te kakve uslove oni nude i onda u skladu sa tim donesite odluku šta vam se najviše isplati.

Zbog čega kamata varira prilikom plasiranja brzih kredita?

Prilikom plasiranja brzih kredita, sve finansijske institucije uzimaju u obzir rizik. Što je duži period vraćanja, veći je rizik da klijent zbog eksternih faktora (čak i onih na koje je nemoguće uticati), neće u potpunosti isplatiti kredit. Zbog toga je nešto viša kamata kada izaberete period otplate od 12 mjeseci u poređenju sa 3 ili 4 mjeseca otplate.

Međutim – ne morate suviše da brinete o visini kamate. Njena fluktuacija kod brzih kredita je +/- nekoliko procentnih poena, tako da vam ne pravi značajnu razliku u otplati. Ono što je važnije jeste da izaberete broj rata tako da svaku možete zaista da isplatite svaki mjesec.

Šta je nominalna kamatna stopa?

Nominalna kamatna stopa je kamatna stopa koja je iskazana u bilo kojem ugovoru o kreditiranju. Uglavnom se iskazuje na godišnjem nivou, a predstavlja cijenu kapitala koju plaćate budući da kapital pozajmljujete od banke, mikrokreditne organizacije ili neke druge finansijske institucije.

Šta je efektivna kamatna stopa?

Efektivna kamatna stopa je prava cijena kapitala koju plaćate. U suštini, banke i mikokreditne organizacije su dužne da osim nominalne kamatne stope, iskažu i efektivnu kamatnu stopu. Nominalna kamatna stopa je ona koja se plaća na pozajmljeni novčani iznos na godišnjem nivou, a efektivna kamatna stopa je ona koja se plaća kada se preračuna vremenski period u kojem vi plaćate pozajmljeni novčani iznos.

Dakle, vi na godišnjem nivou plaćate recimo 5% na iznos od 1000 KM. Međutim, pozajmicu treba da vratite za 4 mjeseca. Onda to više nije 5%, nego je više od toga, zato što je period vraćanja kraći. Taj viši iznos predstavlja efektivnu kamatnu stopu koju ćete zaista vratiti.

Ovaj podatak nije skriven, te kreditni kalkulator će vam tačno prikazati koliki je iznos efektivne kamatne stope prilikom apliciranja za brze kredite, stoga ne morate da brinete o bilo kakvim skrivenim troškovima. Znaćete koliko tačno treba da platite i koliki je tačno iznos efektivne kamatne stope.

Zašto za brze kredite nije potreban žirant?

Budući da brzi krediti spadaju u kratkoročni finansijski kapital, mikrokreditne organizacije, banke i druge provjerene finansijske insititucije imaju interes da plasiraju što više sredstava, kako bi postigle veći obrt kapitala i veći profit na plasirana sredstva. Naravno, lakše je plasirati kredite ukoliko je pojednostavljena procedura i smanjena birokratija, tako da za brze kredite nije potreban ni žirant, ni zalog, niti garancija.

Da li je procedura odobrenja brzog kredita dugačka i komplikovana?

Ne. Sve što treba da uradite jeste da:

·      Ispunite aplikaciju online.

·      Dostavite potrebnu dokumentaciju online.

·      Sačekate odobrenje tima.

·      Podignete novac.

Nikada brži i jednostavniji način do potrebnog novca! A ukoliko se i dalje pitate šta vam je potrebno da biste ostvarili brzi kredit, evo kratkog podsjetnika:

·      Da ste punoljetni.

·      Da ste zaposleni ili penzioner.

·      Da imate mobilni telefon.

S obzirom da su ovi uslovi poprilično opšti, svako može aplicirati za brze kredite i na najlakši mogući način doći do novca koji mu je potreban.

Šta da uradim ukoliko brzi kredit ne mogu da vratim u prvobitno dogovoreno vrijeme, odnosno na prvobitan ugovoren datum?

Ukoliko imate poteškoća sa plaćanjem rata brzih kredita, sve što je potrebno da uradite jeste da kontaktirate ljubazno osoblje mikrokreditne organizacije. Oni će saslušati vaš problem i predstaviti opcije i sljedeće korake koje treba da preuzmete kako biste izmirili vaš dug. U komunikaciji sa njima možete odrediti na koji način možete da reprogramirate dug.

Da li postoji mogućnost da otplatim brzi kredit prije roka dospjeća?

Naravno! Ukoliko ste u finansijskoj mogućnosti da otplatite brzi kredit prije ugovorenog roka, možete to da uradite. Međutim, preporučujemo da prije bilo kakve uplate takođe kontaktirate korisnički servis, kako bi tim znao da je u pitanju prijevremena otplata, a dalje će vas oni uputiti u proceduru otplate. Ukoliko otplaćujete brzi kredit prije roka dospjeća, neke finansijske insititucije nude kamatu za bonifikaciju.

Šta je kamata za bonifikaciju?

Kamata za bonifikaciju je kamata koju banka isplaćuje klijentu, ukoliko klijent prije vremena iskoristi sva svoja dugovanja. Ova kamata se isplaćuje zato što prilikom plasiranja kredita se uzima u obzir vremenska dimenzija novca. Kada se novac vrati prije vremena, on je samim tim i vrijedniji, stoga je banka dužna da isplati kamatu za bonifikaciju klijentu koji je isplatio svoja dugovanja prije vremena.

Koliko dugo se obrađuje zahtjev za brzi kredit?

S obzirom da su brzi krediti u stvari mini krediti online, proces obrade zahtjeva je u realnom vremenu. Dakle, vi podnesete zahtjev za brzi kredit online, a softver ga u realnom vremenu obradi. Nakon primljenog zahtjeva, tim zadužen za procjenu boniteta svih zainteresovanih klijenata gleda vašu aplikaciju i odmah po odobrenju vas kontaktira. U suštini, od trenutka aplikacije za brzi kredit pa sve do odobrenja može da prođe samo 15 minuta i generalno je pravilo da se svi brzi krediti odobravaju isti dan ukoliko ispunjavate sve navedene uslove koje mikrokreditna organizacija traži od svojih klijenata.

Brzi krediti u Bosni i Hercegovini

Ukoliko tražite više informacija o brzim kreditima u Bosni i Hercegovini, na pravom ste mjestu. Agencija za bankarstvo je prema najnovijim informacijama iz 2020. godine sprovela istraživanje da su brzi krediti sve popularniji među stanovništvom BiH, te da predstavljaju vrlo konvencionalan način finansiranja i dofinansiranja.

Od nekoliko hiljada ispitanih, preko 87% je bilo u potpunosti zadovoljno finansijskom uslugom brzih kredita, a od tih 87% preko 99% bi preporučilo i čak koristilo ovaj tip finansijskih usluga opet. Riješite svoje finansijske probleme na najlakši mogući način uz brze kredite i aplicirajte za željeni iznos bez gubljenja vremena. Bez čekanja u redu, žiranta, obimne papirologije ili garancije – brzi krediti su tu za sve što vam je potrebno!